تاثیر احترام متقابل در شرکتها

چه کسی دوست دارد مورد بی احترامی قرار بگیرد؟!

قطعا هیچ کس. احترام از جمله نیازهای بشر است که اگر به آن بهای لازم داده نشود، بخصوص در افراد با اعتماد به نفس پایین، باعث بهم ریختگی روانی می شود.

برای داشتن محیطی آرام می بایست به احترام افراد نسبت به یکدیگر توجهی ویژه داشت. احترام کوچکتر به بزرگتر، فرزندان به والدین، کارمندان به مدیر و … در جای خود درست است اما نباید از یاد ببریم که افراد بلند مرتبه تر الگویی اثرگذار برای کسانی هستند که با آن ها در ارتباطند. و این یک موضوع دو سویه است. شاید برخی افراد به دلیل موقعیتی که دارند در مقابل بی احترامی سکوت می کنند اما با کمی دقت می توانیم تاثیر آن را در عملکرد آن ها ردیابی کنیم.

به یاد داشته باشیم اگر کسی مانند ما فکر نکرد، دشمن ما نیست. فقط با ما هم عقیده نیست.

حفظ حقوق انسانی تاثیر بسزایی در احترام متقابل دارد و می بایست هم در مورد مدیران و هم کارمندان رعایت شود. به عنوان مثال زمانی که کم کاری صورت می گیرد یا زمانی که باید به امور محوله رسیدگی شود صرف موارد دیگر می شود در واقع حقوق شرکت و مدیر به عنوان موسس زیر پا گذاشته شده است. همین طور در مورد کارمندان بهره کشی، مسئولیت های خارج از عرف، توقع اضافه کاری ای که در قرارداد ذکر نشده، تجاوز به حقوق کارمندان است.

احترام گذاشتن فقط شمرده صحبت کردن و استفاده از کلمات مودبانه نیست. هر گونه تجاوز به حقوق افراد بی احترامی محسوب می شود. گفتن کلمات کنایه آمیز و غیر مستقیم می تواند پایه های بی احترامی را در سازمان ما بنا کند.

طبق ماده یک حقوق بشر: تمام افراد بشر آزاد به دنیا می آیند و از لحاظ حیثیت و حقوق با هم برابرند. همه دارای عقل و وجدان می باشند و باید نسبت به یکدیگر با روح برادری رفتار کنند.

می شود در عین احترام نظرات متفاوتی داشت. اگر در تفاوت ها به چالش برمی خوریم باید در زمینه توسعه فردی و ارتباط موثر زمان بیشتری صرف کنیم.

پس از مواردی که در بالا ذکر شد می توان دریافت که برای داشتن محیطی توام با احترام می بایست موارد زیررعایت شود:

حفظ حریم شخصی

حفظ حقوق مادی و معنوی

داشتن بیان واضح. نه رک گویی

فوایدی که احترام متقابل برای ما به ارمغان می آورد:

گسترش ارتباطات پایدار. این امری بدیهی است که احترام گذاشتن به افراد، در ذهن آن ها ماندگاری ایجاد می کند و با تکرار به بزرگتر شدن دایره ارتباطات می انجامد.

رضایت شغلی. دیدن احترام برای افراد خوشایند است و می تواند دلیلی بر رضایت شغلی آن ها باشد.

بهتر است همیشه خوشرو باشید. خوشرویی حس اهمیت و نزدیکی به افراد القا می کند.

راهکارها:

داشتن عفت کلام. اوین اصلی که همه ما به عنوان احترام گذاشتن می شناسیم به کار بردن کلمات مودبانه است.

آگاهی به حقوق انسانی. اگر به حقوق خود آشنا نباشیم یا دچار زیاده خواهی و توقع نابجا می شویم یا به پایمال شدن حقوق خود واقف نیستیم. برخی از این حقوق، حقوق ذاتی ما هستند و برخی حقوق قراردادی؛ در هر صورت داشتن اطلاعات کافی می تواند بسیار کمک کننده باشد. این موضوع در مورد دیگران هم صادق است و همیشه این ما نیستیم که باید مطالبه گر حقوق خود باشیم بلکه باید حقوق دیگران را هم در نظر بگیریم و به این وسیله به آن ها احترام بگذاریم.

درک طرف مقابل. معمولا در دوره های مدیریتی، از مدیران درخواست می شود در ساعاتی که سازمانشان تعطیل است در جای کارمندان خود بنشینند و شرایط را ارزیابی کنند. این موضوع را می توان به موارد دیگر نیز تعمیم داد و مسایل را از دریچه نگاه کارمندان نیز دید. در دوره هایی که برای کارمندان نیز برگزار می شود باید از آن ها خواست تا بزرگی کار، مسئولیت خطیر و محدودیت هایی که برای مدیران وجود دارد را درک کنند.

مسئولیت پذیری. مسئولیت پذیری یک نوع احترام به حقوق دیگران است و با انجام صیحیح کارهای محول شده هم به مجموعه و هم به خود احترام گذاشته ایم.

پذیرش اشتباه و عذرخواهی. موردی که برای افراد عموما سخت است و تصور می شود با پذیرش اشتباه کلیه توانمندی ها و اعتبارات آن ها زیر سوال می رود. اتفاقا برعکس این موضوع صادق است! کسی که توانایی پذیرش اشتباه خود را داشته باشد و بایت آن عذرخواهی کند، شهامت و اعتماد به نفس خود را به نمایش درآورده است. و اگر این موضوع از جانب مدیران اتفاق بیفتتد بسیاری از دیوارهای مقاومت پرسنل در مقابل اشتباهاتی که مرتکب کی شوند فرو می ریزد.

شنونده خوب بودن. گاها کارمند یا مراجعه کننده ایی به ما رجوع می کند و ما به دلیل مشغله های زیادی که داریم در حین انجام کار به حرف های او گوش می کنیم . با توجه به این که با انجام چند کار هم زمان، پهنای باند شناختی انسان پایین می آید، متوجه بخشهایی از صحبت های او نمی شویم. بهتر است زمان ملاقات را کوتاه کنیم تا به حواشی پرداخته نشود اما در همان زمان کوتاه با تمرکز بالا شنونده خوبی باشیم چون مشکل مراجعه کننده ، مشکل شرکت ماست. با این کار هم به او و هم به خود احترام بیشتری گذاشته ایم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *